“Welkom op de website van het Limburgs Festivalplatform. De 9 cultuurfestivals die zijn verenigd in dit samenwerkingsverband staan garant voor variatie en kwaliteit, verspreid over heel Limburg. Laat je hier inspireren voor een veelzijdig cultureel festivalseizoen!”

15 juni t/m 17 juni 2018

Fashionclash Festival

Over FASHIONCLASH Festival

FASHIONCLASH Festival is een initiatief van de in Maastricht gevestigde Stichting FASHIONCLASH, een innovatief, interdisciplinair development platform en internationaal (mode)netwerk dat zich focust op een nieuwe generatie ontwerpers en (podium)kunstenaars. Met het festival gaat FASHIONCLASH verder dan het presenteren van de laatste modetrends op de catwalk en worden er verbindingen gelegd tussen talent, culturen, artistieke disciplines, onderwijs, publiek en mode. Hierdoor wordt mode toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Door met het festival mode te plaatsen in een maatschappelijke context wil FASHIONCLASH tevens tonen dat de kunst van mode kan bijdragen aan het debat over de rol van mode in onze samenleving en binnen kunst & cultuur.

Terugblik 2017

FASHION MAKES SENSE, de 9de editie internationaal en interdisciplinair | 29 juni – 2 juli 2017

Het FASHIONCLASH Festival in Maastricht presenteert van 29 juni t/m 2 juli meer dan 150 ontwerpers en kunstenaars uit binnen-en buitenland aan een divers (inter)nationaal publiek. Het programma bestaat uit modeshows, exposities, theater en dansperformances, het bijzondere Clash Project, fashion talks, publieksprogramma en speciaal voor deze editie samengestelde Fashion Makes Sense LAB. Kortom, een unieke gelegenheid om geïnspireerd te raken door de wereld van mode, het nieuwste fashion talent te ontdekken en te genieten van modestad Maastricht.

De 9e editie staat volledig in het teken van het thema ‘Fashion Makes Sense’, waarbij FASHIONCLASH inhoudelijk de focus legt op de ‘zintuigen’ en de ‘zingeving’ in relatie tot mode. FASHIONCLASH Festival is voor iedereen (grotendeels gratis ) toegankelijk en m.u.v. de catwalk shows.

Fashion Makes Sense

We leven in een snel veranderende wereld waar vooruitgang gepaard gaat met milieuvervuiling en ethische vraagstukken. De mode-industrie is een machtige miljarden industrie, en zoals geen ander in staat om illusies te creëren om de mensen te verleiden en om onze zintuigen te prikkelen. De huidige mode-industrie is een weergave van de samenleving met de nadruk op esthetiek, waarbij mode hoofdzakelijk wordt benadert als een visueel fenomeen en de aard van de interactie met het lichaam van de drager over het hoofd wordt gezien. Ondanks het feit dat mode de meest intieme kunstvorm is, want kleden gebeurt letterlijk ‘op’ het lichaam. Mode verbindt de kunst met het menselijke lichaam en stelt als een tweede huid ons in staat om ons te uiten en zin te geven aan de wereld om ons heen.

Hoe kunnen we de mode niet alleen als een simpel esthetisch of symbolisch fenomeen benaderen, maar als een verrijkende belichaamde ervaring? Dus niet alleen de vraag stellen hoe ons lichaam er uitziet in kleding, maar ook hoe we ons voelen in kleding. Een zintuigelijke ervaring is immers het effect van de wereld op jou (in de meest persoonlijke vorm). Met de speelse dubbele betekenis van ‘Fashion Makes Sense’ wil FASHIONCLASH ontwerpers, de mode-industrie en het publiek prikkelen om na te denken over de (mode)wereld. Wat is het belang en de rol van mode in onze samenleving en hoe kan mode bijdragen aan een betere wereld en welzijn?

Meer info:

Festivalimpressies

terug naar het festivaloverzicht

Mede mogelijk gemaakt door:

© Limburgs Festivalplatform

Limburgs festivalplatform

Informatie

In één oogopslag zien wat er te doen is op cultureel festivalgebied van juni tot en met november in Limburg? Dan ben je op deze website beslist aan het goede adres! Deze site maakt het makkelijk om een boeiende invulling te geven aan je lente, je zomer en je nazomer. Maar liefst 9 belangrijke kunst- en cultuurfestivals uit Limburg zijn op de site te vinden. Je zal je verbazen wat er in Limburg op cultureel gebied allemaal te doen is. Als je er al woont, is op vakantie gaan buiten Limburg eigenlijk overbodig. Als je er nog niet woont, zou de overdaad aan verschillende festivals je daar nog wel eens alsnog toe kunnen overhalen. Het Limburgse festivalaanbod is ruim, zeer gevarieerd en zeer onderhoudend: van klassieke muziekfestivals tot fashion-en multiculturele festivals.

De festivals hebben hun krachten gebundeld in het Limburgs Festivalplatform, dat op initiatief van de Provincie Limburg in 2006 is opgericht voor de door de Provincie gesubsidieerde festivals. Hierin werken momenteel 8 festivals samen. Het Huis voor de Kunsten Limburg biedt het platform via haar consulenten ondersteuning bij het gezamenlijk aanpakken van marketingactiviteiten, bij het vergroten van de kwaliteit voor een gezamenlijke programmering en bij het ondersteunen van jong talent.

Wil je meer weten over het Limburgs Festivalplatform, neem dan contact op met Julie Janssen van het Huis voor de Kunsten Limburg via jjanssen@hklimburg.nl of 0475-399270.