“Welkom op de website van het Limburgs Festivalplatform. De 9 cultuurfestivals die zijn verenigd in dit samenwerkingsverband staan garant voor variatie en kwaliteit, verspreid over heel Limburg. Laat je hier inspireren voor een veelzijdig cultureel festivalseizoen!”

9 t/m 19 augustus 2018

Orlando Festival

Orlando Festival

Terugblik 2017

Dit internationale kamermuziekfestival, het oudste en grootste van Nederland, is voor liefhebbers van alle leeftijden, van amateur tot professional. Het hart van het festival ligt in de voormalige abdij Rolduc in Kerkrade, waar lessen, masterclasses, workshops, lezingen en concerten plaatsvinden.

Door de speciale formule van het festival – het hoge niveau van de internationale ensembles en musici, de prachtige festivallocatie, de verrassende programmering en de toegankelijkheid van het festival voor (amateur)musici en bezoekers van alle leeftijden – is het Orlando Festival uniek en aantrekkelijk voor velen. Orlando brengt professionals, amateurs, volwassenen en jongeren samen, die allemaal een passie voor muziek delen. Kom langs en laat je betoveren door de prachtige muziek die door de oude kloostergangen klinkt, ontmoet nieuwe mensen en laat je inspireren! Of kom naar een van de vele concerten die Orlando in de (Eu)regio organiseert. Alle concerten worden verzorgd door de top van de kamermuziek en aanstormend talent, die u eraan zullen herinneren wat de kracht en schoonheid van deze muziek is.

Programma 2017

Tijdens de 36ste editie van het Orlando Festival zullen 11 avondconcerten, 10 namiddagconcerten en meer dan 25 regioconcerten gegeven worden op talloze podia in Limburg. Werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Tsjaikovski, Brahms, Bartók en Messiaen tot en met Louis Andriessen zullen ten gehore worden gebracht.

Deze Orlando concerten worden verzorgd door 26 topmusici uit Nederland, België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Gevierde ensembles zoals het Osiris Trio en het Rusquartet zullen veelvuldig concerteren en masterclasses geven. De soloblazers die in de voorgaande jaren al succesvol deel uit maakten van het Orlando Festival en de Gruppo Montebello komen terug in 2017: Ingrid Geerlings (fluit), James Austin Smith (hobo), Alan R. Kay (klarinet), Dorian Cooke (fagot) en Ron Schaaper (hoorn). Andere terugkerende musici zijn Axel Everaert (tenor), Dirk Luijmes (harmonium), Tjeu Zeijen (orgel) en Elena Nemtsova (piano).

Nieuw op Orlando zijn de Koreaans/Amerikaanse sopraan Wonjung Kim, de Canadese pianisten Katherine Dowling en Clark Schaufele, pianist van eigen bodem Sepp Grotenhuis, Amerikaans/Engelse cellist Nicholas Trygstad, de Engelse contrabassist Toby Hughes en de eveneens Engelse violisten Gina McCormack en Catherine Yates. De laatste twee musici vormen samen met Stefan Metz (violoncello), oud-directeur en oprichter van het Orlando Festival, Viola de Hoog (violoncello) en James Austin Smith (hobo) de jury van het Orlando Concours, dat dit jaar voor jonge internationale strijkkwartetten is uitgeschreven. Naast deze professionele musici zal ook nieuw en jong talent hun opwachting maken, met optredens van Masterclass leerlingen en concoursfinalisten.

De programmering van de concerten in Zuid Limburg en omstreken wordt gekenmerkt door een zeer grote variatie in het aanbod van interessante kamermuziek. De geboden muziek omvat repertoire uit de barok, de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. Dit jaar is de bekende Britse componist Jonathan Dove composer-in-residence. Tien van zijn werken zullen tijdens dit festival ten gehore gebracht worden. Hij zal aanwezig zijn bij de repetities op zijn muziek en zal tevens zijn composities toelichten tijdens twee lezingen. Bijzondere aandacht is er voor de combinatie van twee en vier vleugels. Ellen Corver en Sepp Grotenhuis verzorgen een uitvoering van Karlheinz Stockhausen’s avondvullende compositie Mantra (1970)  op twee vleugels. En in de namiddagconcertserie op Rolduc spelen zij samen met Katherine Dowling en Clark Schaufele Maarten Bon’s versie voor vier vleugels van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps. De bezettingen op de Orlando concerten lopen van solowerken via liederen, pianotrio’s en strijkkwartetten, tot bijzondere combinaties zoals duo’s voor harmonium en klarinet en kamermuziek met kerkorgel. Uiteindelijke komt de maximale formatie aan bod van de Gruppo Montebello, die met 14 musici werken van Mahler (Lieder eines fahrenden Gesellen, met de fenomenale jonge Duitse bariton Ludwig Mittelhammer), Debussy (Prélude à l’après-midi d’un faune) en Bruckner (de monumentale Zevende Symfonie) ten gehore zal brengen. Voor het eerst sinds 13 jaar klinkt deze prachtige en intieme versie van Bruckner’s Zevende Symfonie weer in Nederlandse zalen, dankzij het Orlando Festival.

In 2017 vindt het Orlando Festival plaats van 10 t/m 20 augustus.

Meer info:

Festivalimpressies

terug naar het festivaloverzicht

Mede mogelijk gemaakt door:

© Limburgs Festivalplatform

Limburgs festivalplatform

Informatie

In één oogopslag zien wat er te doen is op cultureel festivalgebied van juni tot en met november in Limburg? Dan ben je op deze website beslist aan het goede adres! Deze site maakt het makkelijk om een boeiende invulling te geven aan je lente, je zomer en je nazomer. Maar liefst 9 belangrijke kunst- en cultuurfestivals uit Limburg zijn op de site te vinden. Je zal je verbazen wat er in Limburg op cultureel gebied allemaal te doen is. Als je er al woont, is op vakantie gaan buiten Limburg eigenlijk overbodig. Als je er nog niet woont, zou de overdaad aan verschillende festivals je daar nog wel eens alsnog toe kunnen overhalen. Het Limburgse festivalaanbod is ruim, zeer gevarieerd en zeer onderhoudend: van klassieke muziekfestivals tot fashion-en multiculturele festivals.

De festivals hebben hun krachten gebundeld in het Limburgs Festivalplatform, dat op initiatief van de Provincie Limburg in 2006 is opgericht voor de door de Provincie gesubsidieerde festivals. Hierin werken momenteel 8 festivals samen. Het Huis voor de Kunsten Limburg biedt het platform via haar consulenten ondersteuning bij het gezamenlijk aanpakken van marketingactiviteiten, bij het vergroten van de kwaliteit voor een gezamenlijke programmering en bij het ondersteunen van jong talent.

Wil je meer weten over het Limburgs Festivalplatform, neem dan contact op met Julie Janssen van het Huis voor de Kunsten Limburg via jjanssen@hklimburg.nl of 0475-399270.